25 Kasım 2017 Cumartesi

Denizli Işıklı Gölü'nde Yeni Bir Balık Türü Keşfedildi

15 Aralık 2015 Salı 13:56 tarihinde eklendi | 1191 defa okundu

Denizli Işıklı Gölü'nde Yeni Bir Balık Türü Keşfedildi

Süleyman Demirel Üniversitesi Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fahrettin Küçük, Arş. Gör. Salim Serkan Güçlü, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. İskender Gülle ve Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Arş. Gör. Esra Bayçelebi tarafından yürütülen çalışma sonucunda, Denizli Işıklı (Çivril) Gölü’nde, dünya bilim literatürüne girmemiş yeni bir sazangil türü keşfedildi.

Araştırma ekibince tanımlanan yeni sazangil türüne, Büyük Menderes Nehri Havzası'nda yaşıyor olmasından dolayı "Hemigrammocapoeta menderesensis" adı verildi. Yalnız Işıklı Gölü ve çevresindeki kaynaklarda yaşayan tür, en fazla 6-8 cm boya ulaşmaktadır. Bu cinsin ülkemiz iç sularından Konya Ereğli, Seydişehir, Beyşehir ve Köprüçay Irmağında yaşayan Hemigrammocapoeta kemali ve Seyhan, Ceyhan ile Asi nehirlerinde yaşayan Hemigrammocapoeta culiciphaga olmak üzere 2 türü daha bulunmaktadır.