21 Eylül 2017 Perşembe

Fakültemiz Öğretim Üyeleri tarafından 3 yeni balık türü keşfedildi

11 Temmuz 2017 Salı 11:45 tarihinde eklendi | 231 defa okundu

Fakültemiz Öğretim Üyeleri tarafından 3 yeni balık türü keşfedildi.

Süleyman Demirel Üniversitesi Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fahrettin KÜÇÜK ve Arş. Gör. Salim Serkan GÜÇLÜ, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Davut TURAN, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ayşe Gül MUTLU ve Ordu Üniversitesi Deniz Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yılmaz ÇİFTÇİ tarafından yürütülen çalışmalar sonucunda; Ceyhan ve Göksu nehirlerinden, dünya bilim literatürüne girmemiş 2 yeni sazangil türü keşfedilmiştir. Yeni türler ile ilgili makale; Two new species of Chondrostoma Agassiz, 1832 (Teleostei: Cyprinidae) from the Ceyhan, Seyhan and Göksu rivers in the East Mediterranean region of Turkey, Turkish Journal of Fisheries and Aquatic Sciences -TrJFAS (2017, Vol. 17, pp. 795-803) dergisinde yayınlanmıştır.

Tanımlanan türlere; ilkinin tanımlanma (Tip) yerinin, Ceyhan Nehri (Sır Barj Gölü- Kahramanmaraş) olmasından dolayı “Chondrostoma ceyhanensis”, diğer türün ise tanımlandığı yer olan Göksu Nehri’nin (Hamamköy-Mut-Mersin), Toros Dağları silsilesinde olmasından dolayı “Chondrostoma toros” adları verilmiştir. Bu cinsin ülkemiz iç sularında, tanımlanan türlerle beraber 13 türü bulunmaktadır.

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Davut TURAN, Doç. Dr. Yusuf BEKTAŞ ve Arş. Gör. Cüneyt KAYA, Süleyman Demirel Üniversitesi Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fahrettin KÜÇÜK ve Arş. Gör. Salim Serkan GÜÇLÜ tarafından yürütülen çalışma sonucunda; Büyük Menderes Nehri’nden, dünya bilim literatürüne girmemiş yeni bir sazangil türü tanımlanmıştır. Yeni tür ile ilgili makale; Capoeta aydinensis, a new species of scraper from southwestern Anatolia, Turkey (Teleostei: Cyprinidae). Turkish Journal Of Zoology, 41 (3): 436-442 dergisinde yayınlanmıştır.

Araştırma ekibince tanımlanan yeni sazangil türüne, tanımlanma (Tip) yerinin, Aydın İli (Çine Çayı-Çine) sınırlarında olmasından dolayı, "Capoeta aydinensis" adı verilmiştir. Cinsin ülkemiz iç sularında, tanımlanan tür ile beraber 19 türü yayılış göstermektedir.