24 Eylül 2017 Pazar

Fakültemiz Öğretim Üyeleri tarafından yeni bir balık türü bulundu.

21 Aralık 2016 Çarşamba 11:20 tarihinde eklendi | 662 defa okundu

Fakültemiz Öğretim Üyeleri tarafından Tuz Gölü Havzası’ndan Yeni Bir Yağbalığı Türü Keşfedildi.

Süleyman Demirel Üniversitesi Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fahrettin Küçük, Arş. Gör. Salim Serkan Güçlü ve Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İskender Gülle Tuz Gölü Havzası’ndan, dünya bilim literatürüne girmemiş yeni bir sazangil türü keşfetti. Tür ile ilgili makale; Ichthyological Exploration of Freshwaters (2016, Vol. 27, No. 3, pp. 283-288) dergisinde yayınlanmıştır.

Tanımlanma (Tip) yeri, Konya İli ( Cihanbeyli) sınırlarında olmasından dolayı bu yeni türe, Konya’nın antik çağlardaki ismi olan “Iconium” dan esinlenilerek “Pseudophoxinus iconii” adı verilmiştir. Tuz Gölü’nün güney batısındaki kuruma tehdidi altında olan küçük kaynaklar ve kanallarda yaşamını sürdüren bu balıklar, en fazla 7-8 cm boya ulaşmaktadır. Bu cinsin ülkemiz iç sularında, 30  türü daha bulunmaktadır.